Kırmızı Mercimek Çorbası

Supa ``crema`` de linte rosie

(Supa "crema" de linte rosie)

Ingrediente

- 3 linguri cu ulei de floarea soarelui
- 1 ceapa alba taiata maricel
- 1 lingura cu faina alba
- 1 morcov taiat maricel
- 1 cartof alb taiat maricel
- 1 lingura cu bulion (sau 1 lingurita cu pasta de ardei iute)
- 1 lingurita cu sare
- 1 lingurita cu piper negru macinat
- 1 pahar si jumatate cu linte
- 6 pahare cu apa

İngrediente pentru sosul de la final

- 3 linguri cu ulei (masline sau floarea soarelui)
- 2 linguri cu unt (peste 80% grasime)
- 2 lingurite cu boia dulce sau iute (dupa gust)

Sfat de preparare

1. Faina este folosita pentru inchegare. Daca doriti ca supa d-voastra sa fie mai lichida si nu cremoasa, renuntati la faina. Turnati in oala 3 linguri cu ulei.
2. Adaugati ceapa alba taiata maricel, si caliti la foc mediu. Peste ceapa calita turnati 1 lingura cu faina alba si amestecati pana aceasta prinde culoare.
3. Adaugati morcovul si cartoful si continuati sa amestecati la foc mediu. Adaugati cele 6 pahare cu apa, 1 pahar si jumatate cu linte, 1 lingurita cu sare, 1 lingurita cu piper negru macinat si continuati sa amestecati. Puneti capacul si lasati sa fiarba, amestecand periodic, pana cand cartoful si morcovul se inmoaie; aproximativ 30 minute.
4. Dupa fierbere, amestecati cu un blender de mana, pana aceasta supa devine omogena si cremoasa, dupa care adaugati si lingura de bulion (sau lingurita de pasta de ardei iute, daca va place mai picanta).
5. Asezati oala pe foc si mai lasati aproximativ 5 minute.

Pregatirea sosului

1. Caliti intr-o tigaie 3 linguri cu ulei si 2 linguri cu unt gras.
2. Adaugati 2 lingurite cu boia dulce sau iute si calitile impreuna timp de maxim 2 minute. Peste supa din bolul/farfuria, in care serviti supa, adaugati sosul fierbinte. Stoarceti si zeama de la o feliuta de lamaie si serviti.